Yemek Bağımlıları İçin Sağlıklı Beslenme Manifestosu

Yemek yemek sizi rahatlatıyor, mutlu ediyor ve sıkıntılarınızdan uzaklaşmanızı mı sağlıyor? Stresli bir günün ardından eve döndüğünüzde farkına bile varmadan ihtiyacınızdan olan fazla yemek tükettiğinizi mi fark ediyorsunuz? O zaman sağlıklı beslenmeyle barışmak için bu yazıyı mutlaka okuyun!

Yemek bağımlılığının altında birden çok sebep bulunabilir. Bazılarımız bize mutlu hissettirdiği ve tatmin olduğumuz için, bazılarımız korku, kaygı ve öfkeyle baş etmek için yemek yemeye sığınıyoruz. Bu duygusal yeme durumu o anda bizi mutlu etse de sonrasında birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bir tabak çikolatalı pasta içimizdeki üzüntüyü yok etmez, cipsler, tatlılar, pizzalar kızgınlığımızı geçirmiyor. Tam tersine sonrasında fiziksel ve duygusal sorunlar yaşamamıza neden oluyor. Pişmanlık ve üzüntü, yeme ataklarımızı takip ediyor. Peki tüm bunları bildiğimiz ve defalarca deneyimlediğimiz halde neden hala yeme bağımlılığımızın kurbanı oluyoruz?

Belki de cevap beslenmeye olan bakış açımızı değiştirmekten geçiyor. Yemek yemek nedir Ne işe yarar? Bir gıda ne için vardır sorularını kendimize sorarak, duygusal yemek yeme alışkanlığımızdan kurtulmak için bir adım atmalıyız.

Aşağıdaki maddelerden oluşan manifesto ile sağlıklı beslenmeyi benimsemek için bir adım atmaya ne dersiniz?

1. Yemek vücudumu beslemek için var. Dünyadaki tüm diğer insanlar gibi benim de yemek yemeye sadece bedenimi ve beynimi beslemek için ihtiyacım var.

2. Yemek yemekten haz almalıyım. Taze, sulu, tatlı, tuzlu ve zengin besinleri hak ediyorum.

3. Yemekler iyi ya da kötü değildir. Fazla izlenmiş, içerisinde çokça şeker, yağ ve tuz bulunan gıdalar beynim tarafından ödül gibi algılanıyor. Arada sırada kendimi ödüllendirebilirim.

4. Ödül yemekleri sadece haz aldığım zararlı yiyecekler değildir. Düzgün bir şekilde hazırlanmış, güzelce tatlandırılmış her yemek lezzetlidir.

5. Yemek üreticilerinin damak tadımı laboratuvarda oluşturdukları uydurma karışımlarla manipüle etmesine izin vermeyeceğim. Çilek, ev yapımı çorbalar, taze baharatlar gibi gerçek ve lezzetli yemekleri hak ettiğimi biliyorum.

6. Diyet yapmayacağım. Benim bedenim olması gereken ağırlığı ayarlayabilecek kadar hassas bir organizma. Onun doğru çalışması için kendime yasaklar koymama gerek yok.

7. Hayattan zevk almak için yemek dışında bir şeyler bulacağım. Eğer hayattan zevk almama sebep olan tek şey yemek yemekse bu yemekleri üzerimde güç sahibi yapar.

8. Yediğim yemeğin her anından zevk almayı hak ediyorum. Kendi başıma da olsam, arkadaşlarımla ya da ailemle birlikte de yesem, sadece yemeğe konsantre olacağım. Yolda ya da TV izlerken yemek yemeyeceğim.

9. Ne yediğime ve yediklerimin vücudumu nasıl hissettirdiğine dikkat edeceğim. Böylece gerçekten aç olup olmadığımı kolayca anlayacak ve ihtiyacım olanı yediğimden emin olacağım.

10. Bundan sonra yemek istediklerimi, bedenimi doyurmak ve zihnimi güçlendirmek için yediğimi bilecek ve bu yiyecekleri yemeyi arzu edeceğim.