Fobi Terapisi

 Fobi en genel anlamı ile kişinin bir nesne, ortam veya canlıya karşı aşırı korku ve kaygı hissetme halidir. Fobisi olan insanlar korkulacak bir durum olmamasına rağmen aşırı korku hissederler. Örneğin karanlık fobisi olan kişiler, karanlığa asla giremez ve en kötü senaryolar ile kendilerini kaygılandırırlar. Bir başka örnekte ise böcek fobisi olan insanlar korktukları böceğin zararsız olduğunu bildiği halde istemsizce aşırı korku duyarlar. Hemen hemen her insanda bulunan bu korku aslında bir hastalıktır ve tedavisi de mümkündür.

Fobi olarak nitelendirdiğimiz ancak diğer fobilere kıyasla biraz daha farklı olarak görülen bir başka fobi de sosyal fobidir. Sosyal fobi kişinin kendine karşı hissettiği bir fobi olarak nitelendirilebilir. Ancak bu korku kişinin kendi benliğinden ziyade sosyal ortamlarda başkalarına karşı küçük düşeceği hissi ile oluşur. Sosyal fobisi olan insanlar kalabalık ortamlara girmekten çekinir ve her an insanların karşısında küçük düşeceğinden ve alay edileceğinden korkarlar. Bu durum kişinin nefes darlığı yaşamasına, kendini ifade edememesine ve utanmasına neden olur. Sosyal fobisi olan insanlar her türlü sosyal ortamdan kendilerini izole ederler ve gerek aile ilişkilerinde gerek iş ilişkilerinde başarısız olurlar.

Sosyal fobi insan hayatında diğer fobilere göre çok farklı sonuçlara yol açar. Bu nedenle sosyal fobisi olan insanların hiç vakit kaybetmeden uzman kişilerden yardım alması hayatlarının geri kalan kısmında kritik öneme sahiptir.