Okul Reddi

Çocugun anne veya babadan ayrı kalma korkusu okul reddini tetikler. Çocuk birden bire bir gün okula gitmek istemez; zorlamalar karşısında korku duyar, panik içine girer, midesi bulanır, kusar, ağlar, gitmemekte direnir. Bazıları zorlamalara dayanamayıp yola çıkar, yarı yoldan döner ve sınıftan çıkar eve gelir. Ön belirtiler günlerce sürebilir. Çocuk neşesizdir, uykuya dalmakta güçlük çeker. İştahı kesilir, ödevlere karşı ilgisi azalır.

Başı, karnı ağrır, midesi bulanır. Bir gün okula gitmeyeceğini bildirir. Neden olarak öğretmenden korktuğunu ya da arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebilir. Çoğu zaman evde rahattırlar. Şiddetli olaylarda evde de huzursuz olabilirler. Aile bireyini bir yere bırakmaz, peşinden dolaşırlar.

Okula gitmediğinden dolayı çocuğu suçlamaktan kaçınılmalıdır.Bunun için okulda işbirliği sağlanmalıdır. Bir yandan da çocuğun bireysel tedavisi, davranış ve oyun tedavisi ile sürdürülür. Yaş ne kadar küçükse tedaviye yanıt o kadar iyidir ve kısa sürede çocuk okula döner. Bu konuda ebeveynin çocuga çok destek vermesi gerekir.