Tv ve Oyun Bağımlılığı

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağı hem hayatımızı kolaylaştırıyor hem de yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor. Yetişkinlerin uzun saatler meşgul olduğu cep telefonu, tablet, televizyon, elektronik oyunlar çağımızın kaçınılmaz zorunlulukları gibi gözükse de sadece yetişkinler için değil çocuklar için de yarattığı bağımlılıkla birlikte sakıncalar doğuruyor.

Teknolojik aletlerin bağımlılık yapıcı etkileri oldukça olumsuz ve yarattığı bağımlılık çok güçlü. ‘Teknolojik bağımlılık’ denilen tanımlamada çocuk gittikçe daha çok zamanı söz konusu teknolojik aletlerle geçiriyor. Toplumsal yaşamdan kaçma, içe kapanıklık, bu aletleri kullanması anne ve babası tarafından engellendiğinde aşırı tepkiler verme gibi belirtiler psikolojik travmanın yarattığı etkiler arasında sayılabiliyor. Bu grup çocuklarda depresyon, otizm, dikkat eksikliği ve bipolar bozukluk daha fazla görülebiliyor.

Bu tür teknolojik bağımlılıklar kendini televizyon bağımlılığı, bilgisayar, tablet, telefon bağımlılığının yanı sıra oyun bağımlılığına da yol açıyor. Belki de en çarıpıcı kısmı oyun bağımlılığı türüdür. Çünkü çocuklar oyunlar ile şiddete alıştırılmakta, olağanüstü şeyleri normalleştirmektedir. Bu yönüyle teknoloji bağımlılığı özelllikle de oyun bağımlılığı çocuklar üzerinde oldukça yıkıcı etkiler bırakmaktadır. Ancak çocuğu oyunlardan tamamı ile uzak tutmak da doğru değildir. Çocuk yapısı gereği oyun oynamak ister.

Bizler çocuklarımızı oyun oynamayı yasaklamak yerine oynadıkları oyunları gözlemlemeli ve doğru oyunları oynamasını sağlamalıyız. Bu yaklaşım hem bizler için hem de çocuklar için çok daha doğru ve olumlu sonuçlar doğuracaktır.