Travma Terapisi
Kısaltması TSSV olan travma sonrası stres bozuklugu hayatlarının yada güvenliklerinin tehlike altına girdigi bir olayı yaşamış yani bir travma geçirmiş kişilerde ortaya çıkabilen bir hastalıktır.
Travma denilince ilk aklınıza gelen örnek bir savaşta görev almış olan askerin yaşadıgı travma olabilir. Halbuki her insanın başına gelme ihtimali olan doğal afetler, trafik kazaları gibi travmatik olaylar TSSV'ye yol açabilir. Bahsi geçen travmatik olay yada ciddi tehlikeye maruz kalındığında vücudunuz iki tepkiden birini verir. Ya tehlikeye karşı savaşmaya hazırdır yada tehlikeden uzak durmaya onu engellemeye çalısır. Buna savaş yada kaç tepkisi denir. Örneğin ormanda yürürken karşınıza aniden kocaman bir boz ayı çıkarsa vücudunuzun doğal tepkileri olası bir savaşma ya da kaçmaktır. Bu tepki çok normaldir ve çoğu zaman zarar görmemizi engeller.
TSSV'si olan insanlar kaygı, stres ve tehlikenin olmadığı durumlarda bile korku duyarlar. Travma yaratabilecek bir savaş yada kaç durumunda kalmiş çoğu kişi, bu durumdan bir şekilde etkilenir. Olaydan sonra normal hayata geri dönebilmek veya durumla baş edebilmek herkes için çok zordur. Bu durumda kalan insanların çoğu zaman ile ve aldıkları yardımlarla düzelip TSSV'yi atlatabilirler.
Ancak bu durumu atlatamayan insanlarda TSSV gelişir ve kötüleşir. Hatta bu kişiler olaydan aylar yada yıllar sonra bile aynı kaygıyı hissetmeye devam ederler. TSSV olan kişilerde bir çok belirtiler görülür. Bunlardan biri istenmeyen hatıralardır. Olayla ilgili hatıralar ve düşünceler kişiye travmayı yeniden yaşatabilir. Bu durum kişinin günlük hayatını etkiler. Kendi düşünceleri, başkalarından duydugu kelimeler ya da olayla ilişkilendirdiği objeler tarafından tetiklenebilir. Bu duruma maruz kalan insanların bir psikoloğa başvurmaları son derece önemlidir.