Panik Atak Hakkında İlginç Gerçekler
Panik Atak özellikle son 10 yılda insanlar tarafından daha yaygın olarak bilinen bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık kişinin aniden ve hiç fark etmeden büyük ve kontrol edilemez bir endişe, dehşet veya korku duymasına verilen isimdir. Atak şeklinde yaşanan bu durum yaklaşık 10 dakika sürer. Kişinin panik atak yaşaması doğal korku ve kaygılardan farklıdır. Çünkü kişi panik atağı herhangi mantıklı ve gerçekçi bir tehdit olmaksızın yaşar. Tetikleyicilerin bazen farkında olsa da bazen hiç fark etmeden panik atak yaşamaya başlar. Panik atak nedenleri ve panik atak tedavisi ile oldukça karmaşık süreçlerdir ve belki de hiç duymadığınız özelliklere sahiptir. İşte panik atak hakkındaki bu ilginç gerçekleri sizin için bir araya getirdik!
1. Uykudayken de Panik Atak Yaşayabilirsiniz.
Kulağa tuhaf gelse de uyurken panik atak yaşamak mümkündür. Gece ortaya çıkan panik ataklar kişiyi uykusundan uyandırır. Gece atakları ile gündüz atakları benzerlik gösterebilir. Tıpkı gündüz yaşanan epizotlarda olduğu gibi titreme, aşırı terleme, göğüs ağrısı gibi belirtiler yaşatabilir. Bu belirtilerin yanı sıra kişi uyanır uyanmaz nefes darlığı da deneyimleyebilir.
Gece yaşanan panik ataklarda yoğun korku ve dehşet hissi öne çıkar. Kişi kendini kontrolü kaybedip çıldıracakmış gibi hissedebilir. İçinde bulunduğu çevresel ortama yabancı ve hissedebilir. Rüya gördüğüne ya da uzak bir noktadan kendini izlediğine inanabilir. Gece yarısı yaşanan panik ataklar kişinin günlük hayatında yorgun hissetmesine neden olabilir. Uykusuzluk yüzünden iş ve özel hayattaki görev ve sorumluluklar sekteye uğrayabilir.
2.Panik Atak Yaşamak Panik Bozukluğunuz Olduğu Anlamına Gelmez.
Panik atak, panik bozukluğun ayırıcı özelliklerinden biridir. Ancak kişiler sadece panik bozuklukları olduğunda panik atak yaşamazlar. Bazı zihinsel rahatsızlıklar da kişinin panik atak yaşamasına neden olabilir. Kapalı yer korkusu gibi kaygı bozuklukları, özel fobiler, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk, depresyon ve bipolar bozukluk gibi rahatsızlıklar da kişinin panik atak yaşamasına neden olabilir. Bu zihinsel rahatsızlıkların yanı sıra bazı davranış bozuklukları ve ilaç kullanımı kişinin panik atak yaşamasına sebep olabilir.
3. Doğru Yaşam Stili Panik Atakla Baş Etmenize Yardım Eder!
Doğru beslenme ve düzenli egzersizin vücudumuza olan sayısız faydalarından biri de zihinsel sağlımıza yaptığı katkıdır. Yapılan çalışmalara göre düzenli egzersiz kişinin stres ve kaygı seviyesini, buna bağlı gerginliğini ve vücuttaki gerilimi azaltır. Böylece panik atak epizotları seyrekleşebilir. Kafein, alkol ve MSG’nin fazla kullanımı da kaygı ve panik atakları çoğaltabilir.
4. Panik Ataklar Hem Tahmin Edilebilir Hem de Tahmin Edilemez!
İki tür panik atak bulunur. Bunlardan biri önceden kendini hissettiren ve tahmin edilebilen panik atakları işaret ederken diğeri birden bire, hiçbir işaret vermeden gerçekleşen panik atakları tanımlamayı amaçlar. Tahmin edilebilir panik ataklarda kişinin panik atağını tetikleyen belli başlı etkenler bulunur. Örneğin yüksekten korkan biri yükseğe çıktığında panik atak yaşar. Aniden ortaya çıkan panik ataklarda tetikleyici genellikle kaygı ve korku dolu düşünceler, travmatik olayalar olarak dikkat çeker. Aniden çıkan panik ataklar genellikle panik bozuklukla ilişkilendirilirler.
5. Fobilerinizden Kaçınmak Korkularınızı Çoğaltabilir
Birçok panik atak hastası olası bir atağı yaşamamak için kaçınma davranışına sığınır. Kalabalıktan fobisi olan biri alışveriş merkezine girmekten, uçma fobisi olan biri uçağa binmekten kaçınabilir. Panik atak yaşamamak için tüm tetikleyicilerden uzak durmaya çalışmak mantıklı görülebilir. Ancak uzun vadede bu kişinin hayatın tüm alanlarından elini eteğini çekmesine neden olabilir. Kişinin hayattan zevk almasına engel olur. Ayrıca kişinin fobilerinden kaçınması onun zannettiğinin tam aksine kaygı ve korkularını daha fazla beslemesine neden olur.