Panik Atak Belirtisi ve Panik Atak Tedavisi
bilir. Ya da vücudunda fiziksel bir rahatsızlık bulunabilir. Panik atak belirtisi olarak görülen şeyler aslında başka bir hastalığı işaret ediyor olabilir. Kişinin panik atak olup olmadığına ciddi bir fiziksel ve ruhsal muayeneden sonra, uzmanlar karar vermelidir.
Hastalar tarafından panik atak krizi olarak da adlandırılan panik atak anlarında kişilerde birden çok belirti görülür. Panik atak şikayeti olanlarda aşağıda sıraladığımız bu belirtilerden dört ya da daha fazlası aynı anda görülür.
- Çarpıntı. Kişinin kalp atımını duyması.
- Nefes darlığı, nefes alamama, boğulma hissi.
- Göğüste ağrı ve aşırı sıkıntı.
- Terleme ya da üşüme.
- Titreme.
- Karnın ağrıması ya da mide bulantısı
- Kontrolünü kaybedecekmiş gibi hissetme.
- Bayılacakmış gibi hissetme, baş dönmesi, sersemlik hissetme.
- Ölüm korkusu
- Uyuşma, karıncalanma
- Kendine ya da etrafındaki kişilere dair tuhaflaşma ya da değişme hissetme
Yukarıda sıralanan panik atak belirtilerini ara ara tekrarlayan bir şekilde yaşayan kişilerde beklenti anksiyetesi, yani beklenti kaygısı oluşur. Kişi panik atak esnasında hissettiği rahatsız edici belirtileri yeniden yaşayacağını düşünerek sürekli vücudunu dinlemeye başlar. Panik atak esnasında yaşadıklarına benzer şeyler yaşarsa hemen doktora gider ya da ilaç alır. Bu durum aslında panik atak bozukluğu ile mücadele etmesine engel olur.
Panik atak kalp krizi ile en çok karıştırılan rahatsızlıklardan biridir. Panik atak sahibi kişi, yaşadığı atak esnasında öyle belirtiler gösterir ki etrafındaki kişiler onun gerçekten kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kalp krizi belirtileri ile panik atak belirtileri arasında paralellikler olsa da ikisi farklı şeylerdir ve farklı tedaviler ister.
Panik Atak Nedenleri
Panik atak nedenleri nelerdir sorusuna verilecek tek bir cevap yoktur. Bazen aynı ailede birden çok kişide görülebilen panik atak bazen de kişinin hayatındaki büyük değişikliklerle ilgilidir. Örneğin, üniversiteden mezun olma, yeni bir işe başlama, yeni bir şehre taşınma, evlilik, bebek sahibi olmak gibi kişinin yaşamında kökten değişikliklere sebep olan olaylar, panik ataklara da sebep olabilirler. Ayrıca sevdiği birini kaybetme, boşanma ya da işten kovulma gibi aşırı stres yaratan durumlarda panik atakları tetikleyebilir.
Panik atak sebepleri arasında fiziksel problemler de yer alabilir. Hipertiroidi, hipoglisemi, ufak kalp rahatsızlıkları da panik atak sebepleri arasında sıralanabilir.
Panik Atak Nasıl Engellenir?
Panik atak sahibi kişinin panik atak tedavisi görmesi şarttır. Ancak panik atağı tetikleyen durum ve olaylardan uzak durmaya çalışmak ya da bunları anlamak da kişiye yardımcı olacaktır. Panik atak tetikleyici durumları;
- Kafein, sigara, alkol ve belli uyuşturucu türleri panik atağı tetikleyebilir.
- Yanlış beslenme alışkanlıkları kan şekeri üzerindeki olumsuz etkisiyle panik atağa sebep olabilir.
- Sindirim sisteminde yaşanan problemler panik atağa sebep olabilir.
- Nefes alış verişte sıklaşma panik atak tetikleyicisi olabilir.
- Bedendeki herhangi bir ağrılar panik atağı başlatabilir.
- Kullanımının ilk haftalarında antidepresan ilaçlar panik atakları tetikleyebilir.
Panik Atak Nasıl Geçer?
Panik atak hastalığı panik atak tedavisi ile geçer. Öncelikle kişiye bir uzman tarafından teşhis konması gerekir. Uzman kişi hastanın durumuna göre panik atak ilaçları kullanmayı tercih edebilir. Terapi ile panik atak ilaç tedavisi bir arada yürütülebilir. Panik atak hastalarının iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir. Hastalık tedavi edilmezse kişilerde depresyon ya da alkol ve madde bağımlılığı gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Panik atak tedavisi Konya merkezli Psikon Terapi tarafından verilmektedir.