OKB Takıntı Bozukluğu Tedavisinde Yardımcı 20 İpucu
Obsesif Kompülsif Bozukluk yani takıntı bozukluğu tedavisi sürecinde birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Bu zorlukları aşmak için ihtiyacınız olan ipuçlarını Uluslararası OKB Vakfı yayınlarından sizin için derledik.
1. Her zaman beklenmeyecek şeyleri bekleyin!
Obsesif düşünceler sizi her an her yerde yakalayabilir. Bu düşünceler eski düşünceleriniz olabileceği gibi yepyeni şeyler de olabilir. Paniklemeyin. Terapi için size sunulan seçenekleri her an kullanmaya hazır olun. Ani ve beklenmedik anlarda bu terapinizin size kattıklarını hatırlayarak uygulayın.
2. Risk almaya gönüllü olun!
Risk hayatımızın ayrılmaz parçasıdır. Risk almaktan kurtulmamız neredeyse imkansızdır. Ayrıca en büyük riskin tedavinizi tamamlamamak olduğunu unutmayın.
3. Kendiniz için güvence beklemeyin!
Kendinize hep en kötüsünün olabileceğini ve hatta olduğunu söyleyin. Sürekli güvence aramak, tedaviniz için verilen ödevlerden uzaklaşmanıza ve tedavinizi geciktirmenize neden olabilir.
4. Zamanınızı obsesif düşüncelerinizden kaçmak için harcamayın!
Çalışmalara göre obsesif düşüncelerden kaçmak veya bastırmaya çalışmak onları daha çok düşünmeye sebep oluyor. Bu nedenle obsesif düşüncelerinizden kaçınmakla zaman harcamayın. Mottonuz “ne kadar çok düşünürsem o kadar az düşünürüm” olsun.
5. Ya hep ya hiç diye düşünmeyin!
Bir kere düşüncelerinize kapılıp gittiğiniz için kendinizi tamamen başarısız bulmayın. Hayat siyah ya da beyaz olmadığı gibi terapi de siyah beyaz değildir. Terapi döneminde yeni beceriler elde ediyorsunuz ve yeni bir şey öğrenirken hata yapmak normaldir. Hata da yapsanız asla ilk başladığınız noktaya dönmeyeceğinizi kendinize hatırlatın.
6. Semptomlarla başa çıkmak sadece sizin göreviniz, unutmayın!
Terapistinizin size verdiği ödevlere başkalarını bulaştırmayın. Unutmayın ihtiyacınız olduğunda onlar sizin yanınızda olmayacak, yanınızda sadece siz olacaksınız.
7. Sabırlı olun! Kıyaslama yapmayın!
İlerleme süreciniz sadece size özeldir. Bu süreç yavaş olabilir. Kendinizi başkaları ile kendinizi karşılaştırmayın. Bunun yerine ödevlerinizi yerine getirmeye odaklanın.
8. Kaygılarınızı kucaklayın!
Kendi düşüncelerinizden kaçmak yerine korkularınızla yüzleşin. Gerçekten tedavi olmak istiyorsanız korkularınız ve kaygılarınızla yüzleşmeniz gerekiyor.
9. Terapi ödevlerinizi her gün gözden geçirin!
Bugüne dek terapistinizin verdiği tüm ödevleri günlük olarak gözden geçirin. Özellikle de yapmaktan korktuklarınızı dikkatle okuyun.
10. Hazır olmadığınız ödevleri açıkça söyleyin!
Eğer terapistiniz size henüz hazır olmadığınız bir ödev verdiyse bunu açıkça dile getirmekten çekinmeyin.
11. Terapi ödevlerinize başlamak için mükemmel anı beklemeyin!
Terapistinizin size verdiği ödevlere başlamak korkutucu gelebilir. Bu korkunuz yüzünden başlamak için mükemmel anı beklemeyin. En mükemmel an başladığınız andır, unutmayın!
12. Yapacağınız ödeve önceden göz atın!
Ödevinizi tamamen anladığınızı düşünmeyin. Yapmaya başlamadan nce mutlaka son bir kez okuyun.
13. Mükemmeliyetçiliğin kurbanı olmayın!
Birçok OKB hastası yaptığı ödevi mükemmel bir şekilde yapmak ister. Eğer ödevinizi mükemmel yapmazsanız iyileşmeyeceğinizi düşünmeyin. Önemli olan ödevinizi yapmış olmanızdır.
14. Kendinizi ödevinize verin ve kaygıyı yaşamaya hazır olun!
Ödevinizi emredildiği için yapmayın. Kendinizi tamamen ödevinize verin. Yaptığınız her şeyin attığınız her adımın farkında olun ve ödevinizi gerçekleştirirken yaşadığınız kaygıyı derinden hissedin.
15. Zorlu ödevlerin iyi tarafını görün!
Sizi çok zorlayan bir ödev ile karşılaştığınızda umutsuzluğa kapılmak yerine bu ödevin sizi daha iyi ve güçlü yapacağına inanın.
16. Ödevinizi aceleye getirmeyin!
Yaşadığınız kaygıdan bir an önce kurtulmak için terapistinizin verdiği ödevi aceleye getirmeyin. Amacınız, terapiyi çabuk bitirmek değil, kaygı seviyenizi daha kolay kontrol etmek unutmayın.
17. Ödeviniz sizi zorlamıyorsa terapistinize söyleyin!
Eğer terapistinizin verdiği ödev sizi zorlamıyorsa bunu muhakkak belirtin. Böylece kaygı seviyenize göre farklı ödevler alabilirsiniz.
18. OKB size farklı şeyler söyleyebilir. Aklınızdan çıkarmayın!
Obsesif kompülsif bozukluğunuz bazen size yanlış tedaviyi gördüğünüzü, ödevinizin işe yaramadığını söyleyebilir. Şüphe hastalığı olarak da bilinen OKB’nin kulağınıza fısıldadıklarıyla kavga etmek yerine onu söylediklerini kabullenmiş görünün.
19. Kaygının değil kompülsif davranışların asıl problem olduğunu hatırlayın!
OKB’de asıl sorun sizin kaygı duymanız değildir. Kaygınızın asıl problem olduğuna inanırsanız onu savuşturmak için kompülsif davranışları daha çok yapabilirsiniz. Bu nedenle kaygı ve korku da duysanız kompülsif davranışlara ayak direyin. Kaygınız zamanla daha tolere edilebilir hale gelecektir.
20. Kendinizi ve başardıklarınızı takdir edin!
Önceki ödevlerinizi ve artık sizi zorlamayan şeyleri anımsayın. Kendinizle gurur duyun. Yaptıklarınızı takdir edin!