Obsesif Kompülsif Bozukluk İle İlgili Bilmeniz Gereken 10 Şey!

Obsesif Kompülsif Bozukluk kısa adıyla OKB ya da takıntı hastalığı birçok kişiyi etkileyen ve ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilen bir bozukluktur. Peki hakkında birçok doğru ve yanlış bilgiye aynı anda ulaşmanın mümkün olduğu OKB nedir? Obsesif kompülsif bozukluk ya da takıntı bozukluğu kişinin rahatsız edici düşünceler (obsesyonlar) ve bu düşünceler nedeniyle sürekli tekrar ettiği ve karşı koyamadığı davranışlar (kompülsiyonlar) olarak açıklanabilir. Kişinin takıntılı düşünceleri ve tekrarlayan davranışları, günlük hayatını zora sokabilir. Sağlıklı düşünmesini ve hareket etmesini engelleyebilir.

Obsesif kompülsif bozukluk ya da daha çok kullanılan ismiyle takıntı hastalığı teşhis ve tedavisinde kulaktan dolma bilgilerle yol almak oldukça yanlıştır. Kişinin teşhisinin bir uzman tarafından konulması gerekir. OKB tedavisi yine bu teşhise göre uzmanlar tarafından hazırlanacak haritaya göre yapılmalıdır.

Tüm bunların yanı sıra Obsesif Kompülsif Bozukluk hakkında kişilerin bilmediği birçok detay da yer almaktadır. İşte bu detayları ve bilinmesi gereken noktaları sizler için bir araya getirdik.

1. OKB Kişinin Kaygı Yaşamasına Neden Olur
Obsesif Kompülsif Bozukluk sahibi kişiler, takıntılı düşünceler nedeniyle ciddi bir kaygı yaşar. Takıntılı düşüncelerinden kurtulmak için sürekli tekrarladıkları kapıların kapalı olup olmadığını kontrol etme, sözcükleri, eşyaları sama, eşyaları simetrik olarak düzenleme, kapıyı ve ışığı belirli sayıda açıp kapama ya da aynı sözcükleri sürekli tekrarlama gibi davranışları kaygılarını düşürmeye yardımcı olsa da aslında süreklilik arz eden bir kaygı bozukluğu yaşarlar.

2. Obsesif Kompülsif Bozukluğu Olan Birçok Kişi Bozukluğunun Farkındadır
OKB yani takıntı bozukluğu olan kişiler kurtulamadıkları düşüncelerin ve yapmaya engel olamadıkları davranışların mantık dışı ve aşırı olduğunun farkındadır. Bu farkındalık OKB’nin kişi üzerinde yarattığı en olumsuz etkilerin başında yer alabilir.

3. İnsanlığın %2.5’i Hayatının Bir Döneminde OKB Yaşar
Kadınlar ve erkekler arasında OKB görülmesi arasında bir fark yoktur. Dünyanın dört bir yanından, farklı ırk, kültür ve dine sahip kişiler takıntı bozukluğundan etkilenebilir.

4. İlk OKB Belirtileri Genellikle Ergenlik ve Erken Yetişkinlikte Görülür
OKB denilince akla yetişkinler geliyor olabilir. Ancak takıntı bozukluğu birçok yaşta görülebilmektedir. 4-5 yaşındaki bir çocuk da bu bozukluğu yaşayabilirken hastalara en çok 19 yaşında teşhis konulmaktadır. Bu nedenle ilk belirtilerin genellikle ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde görüldüğü söylenebilir.

5. OKB’ye Neden Olan Özel Bir Gene Rastlanmamıştır
OKB risk faktörleri arasında genetik sayılsa da henüz bu bozukluğa sebep olan özel bir gen tanımlanmamıştır. Genellikle kişinin yaşam deneyimleri ve gen yatkınlığı bir araya geldiğinde OKB ortaya çıkmaktadır.

6. OKB Teşhisi Kan Testi ya da Röntgenle Konulmaz.
Obsesif kompülsif Bozukluk teşhisi nasıl konulur sorusunun cevabını psikiyatristler ve psikologlar verebilir. OKB teşhisi kan testi ya da röntgen gibi tıbbi testlerle konulamaz.

7. OKB Tedavisi Mümkündür
OKB tedavisi mümkün bir bozukluktur. Kişiye takıntı bozukluğu teşhisi konulmasının devamında uzman kişi doğru bir tedavi yöntemi oluşturur. OKB ilaç tedavisi için serotonin seviyelerine etki eden prozac, zoloft ve paxil gibi ilaçları kullanmayı gerekli görebilir. Ayrıca bilişsel davranışçı terapi ile ilaç tedavisi ile birlikte yürütmeyi uygun görebilir.

8. Stres Yaşamak OKB’yi Daha Zor Hale Getirebilir
OKB belirtileri kişinin günlük yaşamını zorlaştırır. Ancak kişi yüksek stres yaşıyorsa bu belirtiler daha yoğun ve zor hale gelebilir. Bu nedenle kişinin stres yönetimini öğrenmesi ve stresten uzak kalmaya çalışması önemlidir.

9. OKB Kronik Bir Zihinsel Rahatsızlıktır
OKB tedavi ile kontrol altına alınabilir ancak kroniktir. Bu nedenle kişi tamamen tedavi olmaya değil, belirtilerini gün be gün yönetmeye konsantre olmalıdır.

10. OKB Sahibi Kişiler Mutlu ve Üretken Bir Hayata Sahip Olabilirler
Doğru tedavi yöntemleri ile buluşan OKB sahibi kişiler belirtileri nasıl yöneteceğini öğrenebilir. Böylece tıpkı diğer insanlar gibi mutlu ve dolu bir hayat yaşayabilirler.