Konsantrasyonunuzu İyileştirmenin 5 İpucu
“En basit işlere başlamakta bile zorluk çekiyorum”
“Konsantre olmakta ve bu halimi korumakta zorluk çekiyorum.”
“Konsantre olamadığım için işlerimi olması gerektiği kalitede tamamlayamıyorum”
Bu cümleler size tanıdık geliyor mu?
Geliyorsa üzülmeyin çünkü yalnız değilsiniz.
Günlük hayatımızdaki birçok faktör, henüz işimizin başına oturmadan dikkatimizi dağıtmaya başlıyor. Şehir hayatının gereklilikleri, günlük yaşamın sorumlulukları bir yana, sosyal medya, internet ve akıllı telefonlar da konsantrasyonumuzu bozmakta büyük önem taşıyor.
Nasıl konsantrasyon sağlarım? Konsantrasyonumu nasıl iyileştirebilirim? Diye soruyorsanız odaklanmanızı ve dikkatinizi uzun süre toplayabilmenizi sağlayacak bu önerilere kulan verin.
1. 5 Tane Daha Kuralı
İnsanlar ikiye ayrılır. Bir grup bir işin ortasında stres yaşamaya başladıklarında yola devam edebilirler. Diğer grup ise strese dayanamayıp işi yarıda bırakırlar. Eğer siz de üzerindeki baskıya dayanamayıp işi yarıda bırakanlardansanız 5 tane daha kuralını benimseyebilirsiniz.
Peki 5 Tane Daha Kuralı nasıl çalışır? Bir daha işi bırakmak üzere olduğunuzda 5 tane daha yapmadan işi bırakmayın. Kitap mı okuyorsunuz? 5 sayfa daha okuyun. Soru mu çözüyorsunuz 5 tane daha çözün. Projeniz üzerinde mi çalışıyorsunuz? 5 dakika daha çalışın.
5 tane daha kuralı sizin çalışma sürenizi her seferinde daha fazla uzatarak, konsantrasyon ve dikkat probleminizi iyileştirir. İşe yarar çünkü tıpkı sporcuların çalışma sistemine benzer. Sporcular her seferinde daha fazlasını yapabilmek için kendini zorlar bu da kapasitelerini artırmalarını sağlar.
2. Tek İşe Odaklanın
Birden çok işiniz olduğunda konsantre olmakta zorlandığınızı hissettiniz mi? Örneğin mutfakta sizi bekleyen işler varken, maillerinizi cevaplamakta zorlanıyor, kendinizi internette hiç ilgilenmediğiniz şeyleri okurken mi buluyorsunuz? O zaman beyninizi kandırın.
Evet beyninizi kandırabilirsiniz. Eğer hem mutfakta işleriniz, hem fatura ödemeleriniz hem de cevaplanacak mailleriniz varsa kendinize şöyle telkinde bulunun: “Şimdi önümüzdeki 1 saat boyunca sadece maillerimi cevaplayacağım. Akşam olduğunda 1 saat ayırıp faturalarımı ödeyeceğim. Sonra 1 saat daha ayırıp mutfaktaki işlerimi tamamlayacağım.”
Eğer bu şekilde beyninizi programlarsanız, diğer sorumluluklar zihninizi işgal etmez. Böylece nasıl daha iyi odaklanırım sorusuna cevap bulabilirsiniz.
3. Erteleme Alışkanlığınızı Yenin
Odaklanamıyorum diyor ve bu nedenle yapmanız gereken işi yarıda mı bırakıyorsunuz? Bu aslında erteleme alışkanlığının bir türüdür. Erteleme alışkanlığı sizin kısa sürede tamamlayabileceğiniz işlerin süresini uzattıkça uzatır.
Erteleme alışkanlığını yenmek için kendinize bu 3 soruyu sorun:
“Bu işi yapmak zorunda mıyım?”
“Bu işi tamamlayıp zihnimden çıkarmak ister miyim?”
“Daha sonra işin başına geçsem kolaylaşacak mı?”
Bu 3 soru sizin zihninizde yeni bir kapı açacak ve işi tamamlamadığınız sürece orada duracağını, daha kolaylaşmayacağını ve tamamlamazsanız suçluluk hissetmeye devam edeceğinizi hatırlatacak.
4. At Gözlüğü Takın
Elbette gerçek at gözlüğünden bahsetmiyoruz. Ancak etrafınızda sizin odaklanmanızı engelleyen birçok faktör bulunuyorsa ellerinizi at gözlüğü olarak kullanabilirsiniz.
Peki bu konsantrasyonu artırma yöntemi nasıl işe yarar? Arabanızla tünelde ilerlediğinizi düşünün, yola odaklanmaktan başka bir seçeneğiniz yoktur. Tıpkı bir tünele bakar gibi önünüzdeki kitaba, projeye odaklanmak için ellerinizi gözlerinizin iki yanına koyarak çalışmaya başlayın. Gördüğünüz te şey kitabınız olsun.
İlk başta bu durum size komik gelebilir. Ama zamanla zihniniz ellerinizi gözlerinizin etrafına koyduğunuzda önündeki işe odaklanması gerektiğini öğrenecek ve kısacık bir süre ellerinizi gözlerinizin etrafına koyduğunuzda bile hızla odaklanmanızı sağlayacak.
5. Etrafınıza Yeni Bir Gözle Bakın
Konsantre olamamanın sebepleri arasında o anda bulunduğumuz yerden başka bir yerde olma ihtiyacı da bulunur. Bir işin ortasındayken zihnimizin dağılıp gitmesinin nedenlerinden biri de budur.
İşinizin başında kendinizi bambaşka düşünceler içerisinde bulursanız ve bu durum sizin üzerinde baskı yaratırsa kafanızı kaldırın ve çevrenize bakın. Etrafınızdaki şeyleri ilk defa görüyormuş gibi bir bakış açısıyla incelediğinizde içinde olduğunuz gerçekliğe dönüşünüz kolay olacaktır.