Kaygı ile Baş Etmenin 10 Yolu
Hayatımızın hemen her alanında farklı kaygı durumları ile karşılaşıyoruz. Psikolojik bozukluğa da işaret eden kaygılarımız için profesyonellerden destek almak önem taşıyor. Ancak klinik seviyeye ulaşan bu kaygı bozukluğu dışında günlük ve olağan kaygılarımızın bizi ele geçirmemesi için uygulayabileceğimiz ipuçları var. İşte kaygısı ile baş ederek kaygı seviyesini düşürmek isteyenler için 10 ipucu;
- Yeterli Derecede Uyuyun!
Uyku düzenine sahip olmamak ve yeterli uykuyu almamak kişilere fiziksel zararla verdiği gibi kaygı ve stres bozukluğuna da sebep olabiliyor. Kaygı ve stres seviyeniz yükseldiğinde 7 – 9 saat arasında kaliteli uyku almaya özen gösterin.
- Gülümseyin!
Araştırmalara göre gülmek, kaygı ve depresyon semptomlarını azaltmakta fayda sağlıyor. İş ya da sosyal hayatınız ile kaygılarınız yükseldiğinde kısa bir ara verin. Size eğlenceli gelen ve güldüren internet sayfalarını, dergi ve yayınları karıştırıp biraz gülün.
- Şükran Duyun!
Araştırmalar, sahip olduklarımıza duyduğumuz şükranı dile getirmenin kaygıyı azaltmada etkin rol oynadığını gösteriyor. Bir deftere şükran duyduğunuz şeyleri not alarak kaygınızı azaltmayı deneyebilirsiniz.
- Doğru Beslenin!
Araştırmalar şekerli ve işlenmiş gıdaların kaygı semptomlarını arttırdığını söylüyor. Bu şekilde beslenmek yerine zihin sağlığına iyi gelen B vitamininden zengin besinler, kaygı ve depresyon seviyesini azaltan sağlıklı omega-3 yağları tüketebilirsiniz.
- Nefes Almayı Öğrenin!
Araştırmalara göre kısa ve sık nefesler beynimize ve bedenimize stres ve kaygı sinyalleri gönderiyor. Kendinizi kaygılı hissettiğinizde uzun, güçlü nefesler alarak beyninize her şeyin yolunda olduğuna dair güven verici bir sinyal gönderebilirsiniz.
- Hayatınızda Oyuna Yer Açın!
Oyun oynayarak vakit geçirmek kaygılarınızı azaltmanın eğlenceli yollarından biri. Bunun için her an oyuna hazır bir çocukla vakit geçirebilir, doğuştan oyuncu evcil hayvanlarla oyun oynayabilirsiniz.
- Sessiz Anlar Yaratın!
Çok ve yüksek ses stres seviyesini artıran önemli faktörlerden. Bir süreliğine kendinize sessiz bir zaman dilimi yaratın. Televizyon, telefon, internet de dahil olmak üzere her şeyle bağlantınızı kesip 5 dakikalığına da olsa sessizliği dinleyin.
- İleriyi Planlayın!
Kaygılı düşüncelerle savaşmak için önünüzdeki günü planlayın. Yapmanız gerekenleri listeleyebilir, üretkenliğinizi artıracak alışkanlıklar üzerine
çalışabilirsiniz. Örneğin her sabah anahtarınızı aramak için 10 dakika harcıyor ve işe ve okula geç kalma kaygısı yaşıyorsanız anahtarınızı eve girer girmez aynı yere koyma alışkanlığı için çaba harcayabilirsiniz.
- Rahatlatıcı Kokular Kullanın!
Lavanta ve gül gibi bazı yağların sakinleştirici etkisi bulunuyor. Bunların dışında fesleğen, anason ve papatya kokularını vücudunuzdaki gerginliği azaltmak ve zihninize açıklık kazandırmak için kullanabilirsiniz.
- Dışarı Çıkın!
Araştırmalar, sosyal insanların yalnız kişilere göre stresle daha kolay baş ettiğini gösteriyor. Kaygılarınızın yükseldiğini hissettiğinizde birkaç iyi arkadaşınızla kısacık da olsa vakit geçirip sohbet etmeyi deneyebilirsiniz.