Karar Verme Sürecini Hızlandırmanın Ve Doğru Kararlar Vermenin İpuçları

Hayatında hiç yanlış karar almamış biri var mıdır?
Galiba bu sorunun cevabı; hayır!
Hepimiz hayatımız boyunca irili ufaklı birçok seçimle karlı karşıya geliyor ve karar vermek zorunda kalıyoruz. Bazı kararlarımız önemsiz ayrıntılara dair olsa da bazı kararlarımız hayati önem taşıyor. Karar verme mecburiyetlerimiz bizi bazen uzun bir düşünme sürecine sürüklüyor. Bu süreçte yolumuzu bulamayarak zaman kaybediyoruz. Ya da tam tersine telaşa düşerek sonrasında pişman olacağımız kararlar alıyor.
Karar verme sürecimizi hızlandırmak ve doğru karar vermek için işimize yarayabilecek ipuçlarını sizler için bir araya getirdik:

1. Durum Analizi Yapın:
Neden bir karar vermek zorundasınız? Karar vermezseniz ne olur? Vereceğiniz karar kimleri ve neyi etkileyecek? Bu soruların cevaplarını araştıracağınız bir durum analizi yapın. Ayrıca karar vereceğiniz konuya dair bildiklerinizi, elinizdeki verileri ve ek bilgileri derleyin.

2. Kamu Yoklaması Yapın:
Tüm kararlar önünde sonunda insanların kulağına ulaşır. Çok özel bir konuda bir karar verseniz bile bir gün gelecek ve diğer insanlar sizin verdiğiniz kararı öğreneceklerdir. Bu nedenle kararınızı güvendiğiniz kişilere danışabilirsiniz. Eğer kimseye danışamayacaksanız, verdiğiniz kararın bir gazetede yayımlandığını düşünün. Anneniz, babanız, sevdiğiniz kişiler kararınızla ilgili ne düşünür, ne tavsiye ederlerdi. Bunları gözden geçirin.

3. Kar/Zarar Analizi Yapın:
Konu ister maddiyat olsun ister başka bir şey, mutlaka kar zarar analizi yapın. Aldığınız karardan elde edeceğiniz yararlar, kaybedeceklerinize değer mi? Bu soruyu her açıdan ele almak karar vermenizde yardımcı olacaktır.

4. Riskler ve Kazançları Karşılaştırın:
Tıpkı kar / zarar analizi gibi verdiğiniz karar ile neleri riske ettiğinize iyi bakın. Eğer kararınızla bazı şeyleri riske ediyor ama büyük bir yarar elde etmeyi bekliyorsanız, risk almaya değer olduğunu düşünebilirsiniz.

5. Doğru Şeyi Yapıp Yapmadığınızdan Emin Olun!
Doğru davranmak evrenseldir. Bir kararın kazancı ya da getirisi fazla olsa da bu onun doğru olduğunu göstermez. Doğru olmayan bir kararın sonuçları sadece sizi değil birçok kişiyi etkileyebilir. Bu nedenle kararınızı verirken bunun sizin karakterinize ve dürüstlük, doğruluk ve ahlak değerlerinize ters düşüp düşmediğinden emin olun.

6. Her Zaman Bir Yedek Planınız Olsun!
Doğru karar vermek kadar önemli bir diğer şey yanlış karar verdiğinizi fark edip bunu düzeltebilmektir. Karar verirken ya bu kararım yanlış çıkarsa diye düşünerek, kayıplarınızı en aza indirecek bir yedek plan yapmayı da ihmal etmeyin.