Hafta Sonu Pişmanlık Duymamak İçin 10 Faydalı Öneri

Yine bir hafta bitti!

Kendinizi nasıl hissediyorsunuz? bu hafta yapmayı planladığınız şeylere ulaşabildiniz mi?

Yoksa "Bu hafta da bitti ama istediğim hiçbir şeyi yapamadım" diye mi düşünüyorsunuz?

Eğer bu hafta yapmak istediklerinizin birçoğunu yapamadıysanız yalnız değilsiniz. Günümüzde birçok kişi günlük hayatta farkına varmadan çok vakit kaybediyor ve planladığı şeyleri yapamıyor. Kişiler başta eğitim, kariyer, ikili ilişkiler, ebeveynlik, kendini geliştirme ve boş zamanlar olmak üzere farklı konularda pişmanlıklar yaşıyor.

Belli bir yaşa gelen kişiler, özellikle ömürlerinin sonuna geldiklerini düşündüklerinde, pişmanlıkları da ciddileşiyor. Yıllar boyunca sevdikleriyle daha çok vakit geçirmedikleri, daha çok seyahat etmedikleri, bazı hobilerini geliştirmedikleri için pişmanlıklar yaşıyor ve artık bu konuları telafi edemeyeceklerini düşünüyorlar. Koca bir ömür göz önüne alındığında elbette yaşanan pişmanlıklar bizim haftalık pişmanlıklarımızdan çok daha büyük gelse de haftalık ve küçük pişmanlıklarımız da ömür denen o büyük resmin küçük ve tamamlayıcı parçaları. Bu nedenle küçük pişmanlıklarımızı olabildiğince azaltarak ömrümüzü daha güzel geçirmemiz mümkün.

İşte hafta sonuna geldiğinizde pişmanlık yaşamamak için faydalı 10 öneri:

1. Pişmanlıklarınızı Kabul Edin!
Pişmanlıkların altında ezilmemek için atılması gereken ilk adım onları kabul etmektir. Hatalarımızı görmezden gelmek pişmanlıklarımızı yaşamadan hasır altı etmemize neden olabilir. Pişmanlıkları kabul etmemek aynı zamanda hatalı davranışı sürdürmememize de neden olur. Ancak pişmanlıkları görmezden gelmek onları yok etmez. Hiç ummadığımız bir anda pişmanlıklarımız ortaya çıkar. Bu nedenle duygularımızı iyi tanımalı ve doğru isimlendirmeliyiz.

2. Uzun Vadeli Hedeflerinizi Tanımlayın!
Sağlıklı olmak uzun vadeli bir hedeftir. Haftada 4 gün egzersiz yapmak ise o haftaki hedeftir. Sağlıklı olmak gibi bir hedefi bir haftada gerçekleştiremeyiz. Bu uzun vadeli hedef için kısa vadeli haftalık egzersiz hedeflerini gerçekleştirmek gerekir. Haftalık hedeflerinizi gerçekleştirmek için gerekli motivasyonu arıyorsanız beş, on, on beş yıl gibi sürelere uzanan uzun vadeli hedeflerinizi tanımlamanız önemlidir.

3. Haftalık Hedefler Oluşturun!
Haftalık hedefler koymak düşüncelerinizi eyleme dökmek için oldukça faydalıdır. Kendinize "Önümüzdeki bir hafta boyunca neleri gerçekleştirirsem pişmanlık duymam?" sorusunu sorun. Kilo mu vermek istiyorsunuz? Ailenize zaman ayırmak mı istiyorsunuz? İstediğiniz ne olursa olsun bu soruya cevap vermek sizin gerçekçi hedefler ortaya koymanızı kolaylaştırır. Haftalık hedefleriniz bir kez ortaya çıkınca onları uygulamak da mümkün olacaktır.

4. Günlük Adımlarınızı Belirleyin!
Uzun vadeli hedefiniz ve haftalık hedefiniz belli. Şimdi sırada haftalık hedefinize ulaşmak için günlük adımlar atmak var. Bu günde 30 dakika yürüyüş yapmak da olabilir, ailenizle bir film izlemek de olabilir, evdeki dolaplardan birini düzenlemek de olabilir. Günlük hedeflerinizi belirleyin ve bunların somut şeyler olduğundan emin olun.

5. Kendinizi Hazırlayın!
Bir hedefi başarmak için planlı olmak ve kendini hazırlamak önemlidir. Eğer sadece işe gitmeden önce spor yapabiliyorsanız hazırlığınızı bir gün önceden yapın. Eğer bir sınava hazırlanıyorsanız, öğrenmeniz gereken konuları küçük parçalara bölüp günlere ve saatlere bölerek ön hazırlık yapın. Günlük hedeflerinizin gerçekçi olması gerektiğini unutmayın.

6. Engelleri ve Zorlukları Hesaba Katın!
Önünüzde koca bir hafta ve ulaşmak istediğiniz hedefler var. Haftanız her zaman tahmin edilebilir olmasa da yolunuza çıkacak bazı engelleri ve zorlukları önceden tahmin edebilirsiniz. Diyetinizi bozabilecek bir daveti, zamanınızı çalacak bir etkinliği önceden tahmin ederek bu engeli telafi etmenin ya da bu engelle başa çıkmanın yollarını düşünün.

7. Sorumluluğunuzu Hatırlamanın Yollarını Bulun!
Kendinize ve hedefinize karşı sorumluluğunuzu hatırlamak motivasyonunuzu sürekli kılar. Bu nedenle sorumluluğunuzu size hatırlatacak bazı yöntemler işinize yarayacaktır. Herkes için farklı yöntemler söz konusu olsa da bir takvim üzerinde hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz her günü işaretlemek, spora gittiğiniz her gün güvendiğiniz ve destekleyici bir arkadaşınıza fotoğrafınızı göndermek gibi yöntemlerden ilham alarak size uygun yolu bulabilirsiniz.

8. İlerleyişinizi Ortaya Çıkarın!
Hedefleriniz doğrultusunda ilerlerken, geride bıraktıklarınızı ve gelişiminizi düşünün. Ertesi gün ya da ertesi hafta nasıl daha iyi hale gelebileceğiniz üzerine kafa yorun. Her gün günlük tutarak ilerleyişinizi buraya not almak ve ay sonunda bu notlara göz atmak hem motivasyonunuzu yükseltir hem de daha iyi olmanız için size farklı bir bakış açısı sunar.

9. Başarınızı Takdir Edin!
Uzun vadeli hedeflerinize giden yolda, pişmanlık duyulmayan ve amaçların gerçekleştirildiği haftalar başkaları için büyük başarı olarak görülmeyebilir. Ancak emin olun attığınız her adım aslında büyük bir başarıdır. Bu nedenle haftalık ve hatta günlük hedeflerinize ulaştığınızda kendinizi kutlamayı ve takdir etmeyi unutmayın. Davranışlarınız devamlılık kazandığında kendinize küçük ödüller vermeyi ihmal etmeyin.

10. İyileştirmeye Çalışın!
Başarınızın ve gelişiminizin farkına varmak, kendinizi takdir etmek elbette önemli. Ancak bunun kadar önemli olan bir diğer şey de halihazırdaki başarınızı daha da iyileştirme çabası. Bu nedenle haftalık hedeflerinize ulaştıktan sonra kendinize bir sonraki hafta nasıl daha başarılı olup olmayacağınızı sorun. Davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı ve hedeflerinizi iyileştirmeye çabalayın.