Dikkat Eksikliği Bozukluğu Yaşayanlar İçin Hafızayı İyileştirmenin 7 Yolu

Dikkat Eksikliği Bozukluğu ve Hiperaktivite Bozukluğu kimi zaman birlikte kimi zaman da ayrı ayrı görülebilen iki tür bozukluktur. Dikkat Eksikliği Bozukluğu düşünüldüğü gibi sadece çocukları değil, yetişkinleri de etkilemektedir. Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip kişiler, işlerinde ve okul hayatlarında unutkanlıkları ve zamanı yönetememeleri nedeniyle zorluk yaşarlar. İnsanlar onları tembel veya sorumsuz olmakla suçlayabilir. Odaklanma sırasında yaşadıkları problemler, kendilerine verilen görevleri tamamlayamamalarına neden olabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat eksikliği bozukluğu kısaca, kişinin dikkat eksikliği nedeniyle odaklanamaması ya da aşırı odaklanması, yerinde durmakta zorlanması ve dürtüsel davranışlar göstermesi olarak açıklanabilir. Dikkat eksikliği belirtileri arasında kronik geç kalma ve unutma davranışı öne çıkar. Ayrıca kaygı, düşük özgüven, öfkeyi kontrol etmekte zorlanma, dürtüsellik, erteleme alışkanlığı, kolay sinirlenme, her şeyden kolayca bıkma, okurken konsantre olamama, depresyonun yanı sıra iş yerinde ve ilişkilerde de problemlere rastlanabilir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Nedenleri
Kısa adıyla DEHB nedenleri arasında genetik yatkınlık bulunmaktadır. Ailesinde DEHB problemi olan biri Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayabilmektedir. Bunun dışında beyin kimyasındaki dengesizlikler, beyinde ortaya çıkabilecek değişimler, hamilelik esnasında yaşanan enfeksiyonlar, yetersiz beslenme, alkol ya da tütün kullanımı, beyinde yaşanabilecek hasarlar ve beyindeki bozukluklar DEHB’ye neden olabilmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi, ilaç ve terapi ile gerçekleştirilebilir. Ancak öncelikle bozukluğun nedeni ortaya konmalıdır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ilaç tedavisinde farklı uyarıcılar kullanılarak dürtüsel davranışların kontrol altına alınması ve dikkatin çoğaltılması amaçlanır. Terapi yöntemlerinde ise davranışları değiştirmeye odaklanılmaktadır.

Dikkat Eksikliği Bozukluğu Yaşayanlar İçin Hafızayı Güçlendirme Yolları
Dikkat eksikliği bozukluğu yaşayan kişiler, dikkat problemleri nedeniyle önemli görevleri ve sorumlulukları unutabilmektedir. İşlerinin teslim tarihlerini, önemli toplantıları ve özellikle sevdikleri kişilerle ilgili önemli şeyleri unutmak hayatlarını kabusa çevirebilir. Dikkat eksikliği ile karşı karşıya olan kişilere fayda sağlayacak hafızayı güçlendirme yollarını sizin için bir araya getirdik.

1. Dikkatinizi Verin!
Dikkat eksikliği yaşayan bir kişinin bir şeyleri hatırlayabilmesi için öncelikle dikkatini vermesi gerekir. Elbette her şeye dikkat etmek bu kişileri zorlayacaktır. Bu nedenle stratejik düşünmekte ve anahtar işlere dikkati vermek, hatırlamalarını kolaylaştıracaktır. Kapınızı kilitlemek ve ocağı söndürmek gibi hayati işleri unutmamak için aynı anda birden fazla şeyi yapmaya çalışmayın. Adım adım ve her seferinde tek bir iş olacak şekilde zihninizde bir sıralama yapın. Bunu alışkanlık haline getirmeye çalışın.

2. Liste Tutun!
Liste yapmak sadece dikkat eksikliği yaşayan kişiler için değil, yoğun bir programı olan herkes için hayat kurtarıcı bir alışkanlıktır. En küçük görevlerde bile bir liste tutarsanız, hiçbir işinizi eksik bırakmadan tamamlayabilirsiniz.

3. D Vitamini Alın!
Bazen dikkat eksikliği probleminin nedenleri arasında D vitaminin düşüklüğü de yer alabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzdan D vitamini değerinizi ölçmesini ve gerekli bulduğu takdirde size takviye vermesini isteyebilirsiniz.

4. Omega -3 Takviyesi Alın!
Omega -3 kişinin dikkatini ve hafızasını iyileştirmekte önem taşır. Omega-3 açısından zengin gıdalarla beslenebilir, yetersiz hissettiğinizde Omega-3 takviyesi alabilirsiniz.

5. Hatırlatıcı Uygulamalar Kullanın!
Akıllı telefonlar birçok şeyi bizim yerimize takip edebiliyor. Dikkat eksikliğinden muzdaripseniz, akıllı telefonunuza size önemli işlerinizi hatırlatacak uygulamalar yükleyebilirsiniz. Bu uygulamalar sayesinde işlerinizi zamanında yetiştirebilir, önemli toplantı ya da buluşmaları kaçırmazsınız.

6. Stres Seviyenizi Düşürün!
Stres seviyesi arttıkça hafızamız da olumsuz olarak etkilenir. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı etkileyen stresten uzak durmak, mümkünse düzenli egzersiz, meditasyon ve açık havada zaman geçirmek hafızanızı iyileştirecektir.

7. Yeterli Uyku Alın!
Uykunun hafızamıza olan etkisi bilinen bir gerçektir. Uykusuz olursak ya da yeterince uyumamışsak gün içerisinde dikkat dağınıklığı yaşayabiliriz. Ayrıca uykuda gün içerisinde yaşadıklarımızın ve öğrendiklerimizin işlendiğini ve depolandığını unutmamalıyız.