Agorafobi ve Sosyal Kaygı Bozukluğu İlişkisi

Agorafobi ve Sosyal Kaygı Bozukluğu arasında yakın bir ilişki bulunur. Ancak iki bozukluk arasındaki bu yakın ilişki, agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğunun aynı olduğu anlamına gelmez. Agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğu arasındaki benzerliklere ve farklılıklara bakmadan önce, agorafobi nedir ve sosyal kaygı bozukluğu nedir sorularını cevaplamak gerekir.

Agorafobi nedir?
Agorafobi ismini Yunancada “alan” ve “korku” kelimelerinin birleşiminden almıştır. Kısaca alan korkusu olarak adlandırılabilir. Bu fobi türünde kişi evinden çıkmakta zorlanır. Kamuya açık alanlar, büyük meydanlar, alışveriş merkezleri, kalabalıkların yoğun bulunduğu mekanlarda bulunmaktan korkar. Ayrıca kendine ait olmayan dar ve kapalı alanlar, asansörler, köprüler, arabalar, uçaklar, trenler ve otobüsler de kişide korku yaratır. Bu korku alışılageldik korkunun dışındadır. Kişi bu tetikleyici unsurlardan biri ile karşılaşınca panik duygusu yaşar. Agorafobi sahibi kişilerin %95’inde panik bozukluk da görülmektedir. Agorafobi sahibi kişi yanında bir arkadaşı barken agorafobi ile daha kolay başa çıkabilmektedir.

Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?
Sosyal kaygı bozukluğu diğer adıyla sosyal fobi kişinin sosyal durum ve sosyal ortamlarda kapıldığı aşırı korku ve kaygı duygusuna verilen addır. Bu bozukluk türünde kişi, başkalarının önünde hata yapacağından, küçük düşeceğinden, rezil olacağından korkar. Başkalarının önünde bir şeyler yiyip içmekten, yazı yazmak ya da çalışmaktan, telefonda konuşmaktan korkarlar. Toplantı ya da partilere katılmak, soru sormak, sunum yapmak, dikkatin odağında olmak gibi durumlardan da kaçınırlar. Tüm bu durumlar kişinin kaygı seviyesini tetikler. Bu durumların ortasında kalan kişiler kalp çarpıntısı, aşırı terleme, yüz kızarması, seste titreme, mide ya da karın şikayetleri yaşayabilir.

Agorafobi ve Sosyal Kaygı Bozukluğu Arasındaki Farklar
Hem agorafobi hem de sosyal kaygı bozukluğunda kişi, kamuya açık alanlarda bulunmaktan korkabilir. Bu durum ona kaygı ve dehşet yaşatabilir. Ancak bazı noktalarda bu durum değişmektedir. Örneğin agorafobisi olan kişi asansöre, uçağa, otobüse ya da arabaya binemeyebilir. Ancak sosyal kaygı bozukluğu olan kişi dikkatler üzerine çekilmediği sürece tüm bu araçları rahatsızlık hissetmeden kullanabilmektedir. Agorafobisi olan kişiler yanlarında bir arkadaşları varken sosyal ortamlara katılabilirken, sosyal kaygı bozukluğuna sahip kişiler dikkatlerin odağında olduklarında arkadaşlarının varlığı durumu daha da kötüleştirebilir.

Agorafobi ve Sosyal Kaygı Bozukluğunun Birlikte Görülmesi
Agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğu arasındaki farkları net bir şekilde ayırmak bazen mümkün olmasa da bu iki bozukluğun bir arada görülme oranı oldukça fazla. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre kişilerin %68’inde agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğu birlikte görülüyor. Ayrıca yapılan son çalışmalara göre bu iki bozukluğun birlikte görüldüğü kişilerde yüksek oranda majör depresyon da gözleniyor. Kadınlarda iki bozukluğun bir arada görülme sıklığı daha çokken, iki bozukluğun bir arada görülmesi kişinin etkileri daha yoğun yaşamasına da neden oluyor.

Agorafobi ve Sosyal Kaygı Bozukluğu İle Nasıl Başa Çıkılır?
Agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğunu bir arada yaşayan kişiler, tetikleyici durumlarla karşılaştıklarında daha ağır sonuçlar yaşıyor. Peki agorafobi iyileşir mi? Sosyal kaygı bozukluğundan kurtulmak mümkün mü? Her iki bozukluğun tedavisi bir arada yürütülebilir mi? Tüm bu sorular için olumlu cevaba ulaşmak mümkün. Çünkü her iki bozukluk için de faydalı tedavi yöntemleri bulunuyor. Ayrıca agorafobi tedavisi ile sosyal kaygı bozukluğu tedavisi bir arada gerçekleştirilebiliyor. Agorafobi teşhisi ve sosyal kaygı bozukluğu teşhisi koyan uzman tarafından uygun görülecek tedavi süreci ile her iki bozukluktan da kurtulmak mümkün hale geliyor. Sistematik duyarsızlaştırma gibi tedavi yöntemleri hem agorafobi hem de sosyal kaygı bozukluğunun ortadan kaldırılmasında faydalı oluyor. Agorafobi ve sosyal kaygı bozukluğu tedavisi Konya merkezli Psikon Terapi merkezimizde gerçekleştiriliyor. Profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğunuzda bize her an ulaşabilirsiniz.